Alkfåglar

Garfågel
Garfågel
Lunnefågel
Lunnefågel
Hornlunne
Hornlunne
Papegojalka
Papegojalka

Info Alkfåglar

Alkor (Alcidae) är enda fågelfamiljen inom underordningen alkfåglar i ordningen vadarfåglar. 


Utseende och anatomi
Alkor påminner på ett ytligt plan om pingviner genom sin svartvita fjäderdräkt, sin upprättstående hållning och vissa liknande vanor. De är dock inte alls släkt med pingviner, men vissa biologer anser att de utvecklats på detta sätt genom så kallad konvergent evolution.


Arterna inom familjen har smala, korta och spetsiga vingar och alla nu levande arter kan flyga, och gör det då med mycket snabba vingslag. De är skickliga på att simma och dyka och använder då sina vingar för att styra under vattnet.
Näbben är av medellängd, hoptryckt och på tvären fårad. Övre näbbhalvan är i spetsen krökt ut över den undre näbbhalvan. Näsborrarna är smala och täckta av fjädrar. Benen är korta och de tre framåtriktade tårna är simhudsförsedda.


Biotop och levnadsvanor
Arterna inom familjen lever företrädesvis vid de norra haven ute på öppet hav och befinner sig bara på land för att häcka. De häckar kolonivis på branta klippor. De simmar och dyker förträffligt, men går illa. Deras föda består av fisk, kräft- och blötdjur. (text hämtad från Wikipedia)

Tofslunne
Tofslunne
Alkekung
Alkekung
Spetsbergsgrissla
Spetsbergsgrissla
Tordmule
Tordmule
Sillgrissla
Sillgrissla
Tobisgrissla
Tobisgrissla

Copyright (c) 2018 www.alkanolofsbo.se. All rights reserved.
webmaster@alkanolofsbo.se