Info/Nyheter
HomeStyrelseOrdningsreglerStugförteckningOmrådeskartaInfo/NyheterLänkarGästbokBilder
Info AlkfågelKalenderHistoriaGräsklippning

 Alkfågel

Garfågel
Garfågel

Hornlunne
Hornlunne

Lunnefågel
Lunnefågel

Alkor (Alcidae) är enda fågelfamiljen inom underordningen alkfåglar i ordningen vadarfåglar.

Utseende och anatomi

Alkor påminner på ett ytligt plan om pingviner genom sin svartvita fjäderdräkt, sin upprättstående hållning och vissa liknande vanor. De är dock inte alls släkt med pingviner, men vissa biologer anser att de utvecklats på detta sätt genom så kallad konvergent evolution.

Arterna inom familjen har smala, korta och spetsiga vingar och alla nu levande arter kan flyga, och gör det då med mycket snabba vingslag. De är skickliga på att simma och dyka och använder då sina vingar för att styra under vattnet.
Näbben är av medellängd, hoptryckt och på tvären fårad. Övre näbbhalvan är i spetsen krökt ut över den undre näbbhalvan. Näsborrarna är smala och täckta av fjädrar. Benen är korta och de tre framåtriktade tårna är simhudsförsedda.

Biotop och levnadsvanor

Arterna inom familjen lever företrädesvis vid de norra haven ute på öppet hav och befinner sig bara på land för att häcka. De häckar kolonivis på branta klippor. De simmar och dyker förträffligt, men går illa. Deras föda består av fisk, kräft- och blötdjur. (text hämtad från Wikipedia)

Tofslunne
Tofslunne

Papegojalka
Papegojalka

Tobisgrissla
 Tobisgrissla

Alkekung
 Alkekung

Spetsbergsgrissla
Spetsbergsgrissla

Tordmule
Tordmule

Sillgrissla
Sillgrissla


Upp
Upp

[Home]

 


Copyright (c) 2010 www.alkanolofsbo.se. All rights reserved.

webmaster@alkanolofsbo.se